Woninginrichting Veenendaal Ambifloor

In 4 stappen de perfecte vloer kiezen

×
Ga terug naar het overzicht

In 4 stappen de perfecte vloer kiezen

Heb je recent een nieuwe woning gekocht en ben je benieuwd welke vloer het beste bij jouw situatie en woning past? Na het doorlopen van deze 4 stappen weet jij precies welke vloer het meest geschikt is voor jou.

Een nieuwe vloer uitkiezen kan soms best lastig zijn en daarom is het belangrijk om een overwogen keuze te maken. Niet elke vloer is geschikt voor elke ruimte en door het enorme aanbod is het lastig om door de bomen het bos nog te zien. Nu we het toch over bomen hebben, je kan ervoor kiezen een houten vloer te plaatsen, maar ook PVC, vinyl, laminaat, marmoleum, tapijt en keramisch parket. Om de juiste vloer te vinden, is het belangrijk om te weten waar je de vloer voor gaat gebruiken.

Vloeren Ambifloor

Stap 1: De ruimte

In welke ruimte komt de vloer te liggen? Hoe is de ruimte ingedeeld? Komt de vloer in een grote ruimte zoals in een slaapkamer of in een smalle gang? In een ruime woning wordt er anders geleefd dan in een wat kleine woning en daarom wordt niet overal dezelfde vloer geadviseerd.

Woonkamer

In de woonkamer wordt er het meest geleefd en deze ruimte wordt vaak ook het meest gebruikt. De vloer moet gemakkelijk te onderhouden zijn en de vloer moet veel aankunnen. Heb je een grote woonruimte? Dan is een extra brede vloer zoals XL PVC, walvisgraat, breed en extra lang laminaat, keramisch parket in grootformaat of een houten vloer in breed formaat een goede keuze.

Keuken

In de keuken is het van belang dat je een vloer kiest die gemakkelijk schoon te maken is. Keramisch parket, plavuizen, marmoleum, PVC of Vinyl zijn goede keuzes. Ook laminaat is tegenwoordig zeer aan te bevelen, mits er een aquaprotector overheen gaat. Door deze protector zijn laminaatvloeren 48 uur bestand tegen vocht. Parket en vloerbedekking voor de keuken wordt niet aanbevolen omdat deze vloeren relatief gevoelig zijn voor vocht en vlekken.

Slaapkamer

In de slaapkamer is het handig als de vloer geluiddempende eigenschappen bevat, een rustige uitstraling heeft en dat de vloer niet koud is als je ‘s nachts naar het toilet moet. Dan is een zachte vloer zoals tapijt ideaal voor op de slaapkamer. In je slaapkamer mag je namelijk gaan voor comfort en luxe. Je kunt ook kiezen voor PVC, Vinyl of laminaat. Zeker in combinatie met vloerverwarming zijn dit uitermate geschikte vloeren.

Badkamer

In de badkamer is het belangrijk dat de vloer tegen vocht kan. Wil je bijvoorbeeld een inloopdouche, kies dan voor een tegenvloer. Andere opties zijn PVC, keramisch parket en Vinyl. Een houten vloer en Marmoleum wordt niet geadviseerd omdat de vochtigheidsgraad te hoog is.

Stap 2: Ondervloer

Steeds meer huishoudens ontdekken de voordelen van een vloerverwarming en het kan zelfs zo zijn dat er al vloerverwarming in je nieuwbouwwoning ligt. Houd dus rekening met de ondervloer, want niet elke vloer is geschikt om over vloerverwarming heen te leggen. Het is belangrijk dat de vloer goed de warmte doorlaat. Hoe lager de warmteweerstand, hoe sneller de vloer warmte door laat, hoe beter.

De beste vloeren voor vloerverwarming zijn stenen vloeren, PVC en Vinyl of (met de juiste voorwaarden) laminaat en tapijt. Het is ook mogelijk om je houten vloer over vloerverwarming heen te leggen, dan zal je wel voorzichtig moeten zijn. Door de vloerverwarming droogt het hout namelijk extreem uit en kan er scheurvorming in de plank ontstaan. Daarom is het belangrijk om ook je luchtvochtigheid op peil te houden door middel van een luchtbevochtiger.

Bestaat de ondergrond uit houten planken? Zorg ervoor dat de ondergrond vlak is voordat de vloer geplaatst wordt. Dit voorkomt dat je de vloer, welke vloer dan ook, instabiel komt te liggen waardoor de vloer sneller slijt. In het geval dat niet zo is, moet de vloer eerst geëgaliseerd worden of moeten er houten egaliserende platen geplaatst worden.

Woon je in een appartement? Dan is het van belang dat je vloer voldoet aan de juiste db-norm (contactgeluidreductie norm). Elke VVE heeft hier zo z’n eigen regels voor, maar in Nederland is het een eis om in appartementen een 11 dB vloer te leggen. Zo voorkom je dat de onderburen geluidsoverlast zullen hebben.

Stap 3: Het gebruik

Hoe ga je de vloer gebruiken? Wordt de desbetreffende vloer intensief gebruikt of maar een paar keer per week? Heb je een groot gezin met huisdieren of woon je alleen? Misschien wil je een vloer voor in de woonkamer met weinig onderhoud, maar in de slaapkamer een vloer die zacht is voor je voeten? Dit zijn een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen om de juiste vloer uit te kiezen.

In de woonkamer en in de keuken wordt er aangeraden om een vloer te kiezen die onderhoudsvriendelijk is en een sterke toplaag heeft. Zeker bij spelende kinderen, huisdieren en wanneer je in de keuken staat te kokerellen. Zo kan de vloer lang meegaan en blijft hij er netjes uitzien. Voor vloeren die minder intensief gebruikt worden, zoals in een logeerkamer, opbergkamer en de zolder, kun je prima een goedkoper alternatief kiezen. Desondanks is het nog steeds aan te raden om de vloer regelmatig een onderhoudsbeurt te geven.

Stap 4: Lichtinval

Door de lichtinval kan de vloer een heel ander beeld geven dan je in eerste instantie voor ogen had. Een donkere vloer kan nog donkerder lijken met weinig licht. Let hier dus goed op bij het aanschaffen van een vloer. Komen er lichte of donkere raambekleding in de ruimte te hangen? Vanuit welke richting schijnt de zon naar binnen? Krijgt de ruimte hierdoor meer diepte? Om de ruimte in zijn vorm te accentueren, kan je ervoor kiezen om een patroonvloer te leggen zoals visgraat of de Hongaarse punt in de richting van het licht. Hierdoor creëer je een optisch effect. Het lijkt dan dat de ruimte breder of juist dieper lijkt.

Tot slot

Heb je meer inspiratie nodig? Klik hier voor meer informatie over de vloeren of lees ook de andere blogs over vloeren. Wil je graag advies? Kom langs in de winkel of neem contact op voor meer informatie. Wij helpen je graag bij het uitkiezen van een vloer, trapbekleding of raambekleding.

Neem contact op Ga terug naar het overzicht