Woninginrichting Veenendaal Ambifloor

Diverse houten vloeren: goed om te weten!

×
Ga terug naar het overzicht

In deze blog:

Diverse houten vloeren: goed om te weten!

Massieve planken vloeren

Wist u dat een mens in een heel leven gemiddeld niet meer dan 3 mm verslijt op een massief planken vloer? En dan te bedenken dat zo’n vloer wel tot 22 mm dik kan zijn. Zonde! Kijkend naar het milieu is het wel duidelijk waarom dergelijke vloeren tegenwoordig niet populair meer zijn.

Net zo mooi, veel milieuvriendelijker en nog betaalbaarder ook zijn multiplanken vloeren en lamelparket. Onder de zichtbare toplaag van een prachtige houtsoort naar keuze, zit een goedkopere en tegelijkertijd stabielere houtsoort. Voor het oog is het een massief planken vloer. Je ziet het verschil niet. Wat je noemt een win-winsituatie.

Verschil massieve planken vloer met multiplanken vloeren en lamelparket

De multiplank en lamelparket werken tot 80% minder dan een massieve houten vloer. Ook ogen multiplanken vloeren en lamelparket meestal wat netter dan een massieve plank. Want naarmate een vloer meer werkt, vertonen de planken meer scheuren en barsten. Houdt u daar juist wel van omdat het er natuurlijk uit ziet? Dan adviseren we u graag een massief houten plankenvloer. Speelt u liever op safe, kies dan voor een multiplanken houten vloer of lamelparket.

Multiplanken vloeren

De basis van deze houten vloer is multiplex: een vormvaste ondergrond, opgebouwd uit meerdere laagjes hout die onder zeer hoge druk kruislings op elkaar zijn geperst. Dit zorgt voor een stabiele plank. Op deze multiplex basis is de toplaag van massief hout verlijmd, onder hoge druk. De dikte van de toplaag varieert van 3 tot 6 mm. Multiplanken worden over het algemeen toegepast vanaf een breedte van 22 cm.

Lamelparket

Bij lamelparket is de basis van de plank opgebouwd uit kruislings verlijmde vloerdeeltjes die de werking van de plank ook tegen gaan. Lamelparket lijkt op een multiplanken vloer. Met dit verschil dat de stabiliteit niet zo goed is als bij de multiplanken. Gemiddeld genomen is lamelparket dan ook iets goedkoper dan de multiplank. Ambifloor levert deze plank al vanaf €29,95 per m2. Een echte prijsstunter dus.

En hoe zit dat nou met houten vloeren en vloerverwarming?

Een massieve vloer is niet mogelijk op vloerverwarming. Deze zal gaan scheuren, barsten en schotelen (in een kom gaan staan). De multiplank en de lamelparket daarentegen zijn beide geschikt voor op vloerverwarming. Ambifloor adviseert overigens de multiplank. Bij lamelparket zit er ruimte tussen de kruislings verlijmde vloerdeeltjes waardoor stilstaande lucht zich in de vloer bevindt. Stilstaande lucht isoleert. Denk aan dubbel glas. Daarom gaat onze voorkeur uit naar een multiplank.

Levensduur en onderhoud

Welke keuze u ook maakt: een houten vloer kan gemakkelijk 2 tot 3 generaties mee gaan. Maar dan moet u hem wel goed onderhouden. De leus van Ambifloor: geen onderhoud? Een dure hobby!

Een verarmde houten vloer trekt vet en smeer aan. Dat is uiteindelijk alleen maar te verhelpen door de vloer te schuren. Die knapt daar enorm van op: u hebt praktisch een splinternieuwe vloer. Nadeel is dat een schuurbeurt van een houten vloer u tot 0,7 mm hout kost. Onderhoudt u de toplaag van uw houten vloer goed, dan gaat deze oneindig lang mee. Doet u dat niet, dan kan deze tot ongeveer 3 keer geschuurd worden. Dan bent u door uw toplaag heen of zit u op de messing/groef verbinding.

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact met ons op, klik op de knop hieronder of bezoek onze showroom.

Neem contact op

Ga terug naar het overzicht