Woninginrichting Veenendaal Ambifloor

PVC-vloer in vergelijking met een houten vloer

×
Ga terug naar het overzicht

PVC-vloer in vergelijking met een houten vloer

Wie een nieuwe vloer wil laten plaatsen, heeft de keuze uit talloze materialen. De klassieke houten vloer is al decennia populair, maar de afgelopen jaren is de PVC-vloer ook in opmars. Wat zijn de voor- en nadelen van een PVC-vloer ten opzichte van parketvloer? Lees hier waar je rekening mee moet houden en wat de verschillen zijn tussen de twee materialen. 

In deze blog:

Uitstraling

Tegenwoordig heb je PVC-vloeren die bijna niet te onderscheiden zijn van echte houten vloeren. Toch zal parket een hele andere uitstraling hebben, want naast het uiterlijk speelt ook het gevoel een rol: een pvc-vloer voelt bijvoorbeeld heel anders aan wanneer je er overheen loopt. Het maakt niet alleen een ander geluid: als je ’s ochtends wakker wordt en er met blote voeten overheen loopt, zal dit een hele andere beleving geven dan een houten vloer. Vind je dit geen bezwaar, dan zal dit geen voor- of nadeel zijn. Ben je hier wel gevoelig voor, dan is het goed om dit in je overwegingen mee te nemen. 

Woon je in een (oud) appartement? Dan hebben we voor jou altijd een maatwerk oplossing die toepasbaar is op beide vloeren. Wij bieden een heel programma ondervloeren waarmee we jouw eígen loopgeluid kunnen minimaliseren, maar ook het geluid naar de buren tot een minimum kunnen beperken. 

Vloerverwarming

Heb je in je huis vloerverwarming? Dan is een PVC-vloer ideaal. Deze zal namelijk niet gaan werken door temperatuurswisselingen of schommelingen in de luchtvochtigheid. Een houten vloer daarentegen krimpt, wanneer het kouder wordt of de luchtvochtigheid daalt. Daarnaast geleidt PVC warmte veel beter dan een houten vloer. Er zijn wel speciale houten vloeren voor vloerverwarming ontwikkelt, toch geeft dit niet hetzelfde comfort als een PVC-vloer aangezien deze toch minder snel zijn warmte doorlaat.

Heb je geen vloerverwarming? Ook dan is het verstandig om rekening te houden met het feit dat je parketvloer in de wintermaanden last kan hebben van krimp en er daardoor kieren kunnen ontstaan. Een eventuele luchtbevochtiger kan dit probleem verhelpen, maar realiseer je dat hout een natuurproduct is dat ‘leeft’ en niet het gehele jaar door dezelfde uitstraling heeft zoals wel het geval is bij een PVC-vloer. 

Onderhoud

Hout is een natuurproduct, dat je zult moeten onderhouden. Afhankelijk van de afwerking moet je de vloer één keer in de zoveel tijd in de onderhoudsolie zetten of laten schuren en lakken. Dit laatste hoeft niet vaak, maar kies je voor olie als afwerking dan adviseren we je wel dit één keer per jaar te doen. Het is dan het beste om de ruimte helemaal leeg te halen en schoon te maken voordat je de vloer in de olie zet. 

Heb je geen zin in dergelijke onderhoudswerkzaamheden? Dan is een PVC-vloer waarschijnlijk geschikter voor jou. PVC heeft namelijk vrijwel geen onderhoud nodig, behalve het gebruikelijke onderhoud zoals stofzuigen en dweilen. Ook is PVC minder gevoelig voor deuken en krassen, wel moet hierbij gezegd worden dat als je een deuk of kras hebt in je PVC dit lastig te restaureren is. Wel kunnen we weer heel ‘makkelijk’ stroken of tegels vervangen. Bij hout is een beschadiging vaak minder opvallend en zorgt een klein krasje of deukje juist voor een authentieke uitstraling. 

Prijs

Veel mensen denken dat een houten vloer veel duurder is dan een PVC-vloer. Of dit klopt hangt af van de kwaliteit waar je voor kiest: PVC en hout zijn er namelijk in diverse prijsklassen. Wanneer je voor een PVC-vloer kiest die niet van een echt houten vloer te onderscheiden is, zit je als snel in het hoge segment en is het verschil met een parketvloer vaak verwaarloosbaar of niet aanwezig. Kies je voor de goedkoopste prijsklasse PVC-vloer, dan zul je wel veel goedkoper uit zijn dan wanneer je voor de goedkoopste parketvloer gaat. Naast de kwaliteit, is ook het patroon waarin je het parket of PVC wilt leggen van belang. Wil je een visgraatvloer of een Hongaarse punt? Dan kost dit altijd meer dan wanneer je de planken of banen recht laat leggen. 

De natuur…

Het is goed om je bij een houten vloer te realiseren dat je een natuurproduct koopt. Dit in tegenstelling tot een pvc-vloer. Elke plank van een houten vloer is uniek. Daarom is bij de verkoop van een houten vloer belangrijk dat je je realiseert dat de vloer die je uiteindelijk koopt niet altijd volledig te matchen is met de vloer die je in de winkel hebt gezien. Sortering en plankkleur verschillen van elkaar. De meeste mensen die een houten vloer kopen zijn zich hiervan bewust en kiezen juist daarom een houten vloer. Ga je voor safe, kies dan toch een pvc-vloer. What you see is what you get. Wij vertellen onze klanten ook dat een houten vloer ‘tot leven’ moet komen. Pas na 6-12 maanden is de vloer goed op kleur en toont hij zich op z’n schoonst. 

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Kom langs onze showroom of klik op de knop hieronder.

Neem contact op

Ga terug naar het overzicht